Kostki kokosowe z czekoladą

Gotowanie to bardzo zaawansowany proces. Wymaga skomplikowanych obliczeń matematycznych, zaplanowania przestrzeni (np. tej w brzuchu) i znajomości geometrii. Czy zdajesz sobie sprawę, jak trudno jest pokroić ciasto w kwadratowe kostki? Ustaliliśmy, że każdy nierówny kawałek zjadamy i wiecie co się stało? Nic nie zostało! Dobrze, że chociaż zdążyliśmy zapisać ten przepis!

Składniki:
Składniki na ciasto:
200 g rozpuszczonego masła
100 g brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
85 g wiórków kokosowych
40 g pokruszonych ciastek zbożowych
3 łyżeczki kakao
135 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na wierzch:
250 g mlecznej czekolady
2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Przełóż masę do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie po całym dnie delikatnie dociskając. Piecz w 180 stopniach C przez 25 minut. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj polewę czekoladową. Drobno połamaną czekoladę z dodatkiem oleju roślinnego rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wylej masę czekoladową na ostudzone ciasto i odstaw do zastygnięcia. Podawaj pokrojone w kwadraty.

Więcej o: