Paluchy drożdżowe z mięsem i serem

W dzieciństwie frustrowało nas, jak ktoś zwracał nam uwagę, żebyśmy nie pokazywali palcem. Potem modne stały się mini lasery, których pierwotnym zastosowaniem było właśnie wskazywanie, a w rzeczywistości dzieciaki świeciły sobie nawzajem nimi w oczy. Jako dorośli ludzie, nauczeni doświadczeniem, proponujemy takie paluchy. Można nimi coś wskazać, ale można tez je po prostu zjeść.
Zobacz wideo

Składniki:
1 arkusz ciasta na pizzę
450 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki passaty pomidorowej
200g tartego żółtego sera
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż się zrumieni. Dopraw mięso solą oraz przyprawą meksykańską i wymieszaj. Na koniec dodaj passatę pomidorową i smaż jeszcze 2 minuty.

Arkusz ciasta drożdżowego podziel na 5 pasków. Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz mięsny i posyp go obficie żółtym serem. Połącz i zlep brzegi ciasta formując paluchy. Przełóż paluchy drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je po wierzchu oliwą. Piecz około 10 minut w 180 stopniach C.

Podpieczone paluchy posyp po wierzchu startym serem i piecz przez kolejne 5-10 minut w tej samej temperaturze, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA