Najpopularniejszy wzór tatuażu na twoim talerzu! Kurczak słodko-kwaśny

Podobno tatuaże z chińskim alfabetem w 99% przedstawiają kurczaka słodko-kwaśnego. To piękne, że Chińczycy tak promują swoją tradycję kulinarną. A według ciebie, które polskie danie powinno ozdabiać lędźwie, bicepsy i plecy? My stawiamy na bigos i schabowego.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 puszka ananasa w kawałkach
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3cm kawałek imbiru
4 łyżki cukru trzcinowego
50ml octu ryżowego
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
Ryż

Sposób przygotowania:
Przygotuj składniki. Papryki pokrój w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, marchewkę w cienkie słupki, a imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ananasa odsącz z zalewy, zachowując płyn. Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj kurczaka i smaż, aż nabierze złotego koloru. Dodaj cebulę, starty imbir oraz czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj marchewkę oraz papryki i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj ananasa odsączonego z zalewy i podgrzewaj, przez około 2 minuty. Wlej na patelnię passatę pomidorową, dodaj cukier oraz ocet ryżowy i zagotuj. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z sokiem z ananasa i wlej na patelnię. Gotuj sos kilka minut, aż wyraźnie zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Więcej o: