Ciastka frytki z dżemowym ketchupem

Jest taki żart: Blondynka prosi o frytki, kelner mówi jej, że nie ma ziemniaków, a ona na to: nic nie szkodzi mogą być z chlebem. Niezły suchar. Pomysłodawca dowcipu nie pomyślał tylko o tym, że haps zrobi frytki bez ziemniaków.

Składniki:
300 g maki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na stolnicy. Nożem wytnij ciastka w kształcie frytek. Można użyć specjalnego nożyka do frytek lub radełka do pizzy. Ciastka przenieś na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut, aż ciastka będą rumiane. Podawaj w papierkach jak o frytek, najlepiej z czerwonym dżemem - truskawkowym albo wiśniowym.

Więcej o: