Składniki:
2 duże czerwone cebule
5 jajek
1 szklanka tartych brokułów
8 plasterków boczku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
80 g tartego parmezanu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj jajka z solą i pieprzem. Dodaj świeże brokuły starte na tarce o dużych oczkach, usmażony i drobno pokrojony boczek, parmezan oraz szczypiorek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Czerwoną cebulę pokrój w plastry o grubości około 1,5 centymetra i podziel na pojedyncze krążki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż na patelnię krążki z cebuli i nalej do każdego po odrobinie masy jajecznej (jednocześnie dociskając poszczególne krążki do patelni tak, aby spód się ściął i masa nie wyciekła). Kiedy spód się zetnie wypełnij krążki do końca masą jajeczną. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i smaż całość około 8 minut, aż jajka się zetną. Podawaj od razu.