Langosz - węgierski przysmak

Zawsze dobrze znać kilka słów w językach obcych. Dziś pouczymy się węgierskiego. Jak jest Polska po węgiersku? - Lengyelország.Macie ochotę na kolejną lekcję? To dobrze, bo my też nie. Całe szczęście, że gotowanie dań węgierskich, nie jest tak trudne jak nauka ich języka.
Zobacz wideo

Składniki:
450 g mąki pszennej
2 duże ziemniaki
300 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Dodatkowo
Olej do głębokiego smażenia
Kwaśna śmietana
Tarty żółty ser
Szczypiorek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Odmierz 150 g gotowej masy ziemniaczanej. Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami i odstaw na 10 minut.

W dużej misce umieść mąkę, sól, olej oraz 150 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę i wlej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć elastyczne i jednolite ciasto. Przełóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przebij ręką i chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 5 części i rozwałkuj je na placki o grubości około 1 centymetra. W głębokiej patelni rozgrzej około 5 centymetrową warstwę oleju. Placki wkładaj pojedynczo na rozgrzany olej i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

Lekko ostudzone placki posmaruj kwaśną śmietaną i posyp tartym, żółtym serem oraz szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA