Makaron z krewetkami - jedzeniowa równowaga

Krewetki niby są różowe i urocze, ale jednak mają swój bojowy pancerzyk. Kto je tam wie do czego jest im potrzebny? Żeby być bezpiecznym, trzeba je trochę ujarzmić. Dlatego dobrze dodać do nich ostre chorizo i chili. Wtedy nie ma obawy, że stoczą walkę na twoim talerzu. A odpowiadając na pytanie, które chcesz teraz nam zadać: nie, nie wypada bawić się jedzeniem w armię!

Składniki:
300 g mrożonych, surowych krewetek
250 g pomidorków koktajlowych
350 g makaronu tagliatelle
3 ząbki czosnku
1/2 cytryny
150 ml białego, wytrawnego wina
3 łyżki oliwy
60 g zimnego masła
1 pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki płatków chili
sól

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Dodaj płatki chili oraz czosnek pokrojony w plasterki i smaż, aż stanie się szklisty. Dodaj rozmrożone, oczyszczone krewetki, dopraw je solą i skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Smaż 3-4 minuty, aż krewetki nabiorą różowego koloru.

Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i smaż przez minutę. Wlej wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj kostki zimnego masła i mieszaj, aż dokładnie połączą się z sosem. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i dopraw sos solą. W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przełóż ugotowany makaron na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj całość.

Więcej o: