Ciastka baletki

Dawno, dawno temu Polacy stworzyli genialne ciastka z dżemem w środku. Amerykanie tak nam ich pozazdrości, że na ich wzór stworzyli swoje narodowe danie - hamburgery. Żeby nie wprowadzać teraz międzynarodowych konfliktów, nie będziemy ustalać, co jest smaczniejsze. Bo najlepiej zrobić hamburgera, a na deser zjeść ciastka baletki.

Składniki:
100 g mąki tortowej
3 jajka
60 g drobnego cukru
3 łyżki maku
1/2 szklanki marmolady

Dodatkowo:
Rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę. Dodaj drobny cukier i miksuj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie, około 4 centymetrowe kółeczka. Wierzch ciasteczek posyp makiem. Piecz około 10 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzone ciastka przełóż marmoladą.

Więcej o: