Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
50 g drobnego cukru
60 g roztopionego masła
3 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki ciepłej wody
kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto:
Drożdże pokrusz do niewielkiej miski. Dodaj łyżeczkę cukru, wlej ciepłe mleko i mieszaj, aż drożdże całkowicie się w nim rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj żółtka, wlej zaczyn drożdżowy i wymieszaj. Dodaj rozpuszczone, przestudzone masło i zagnieć do połączenia składników.
Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie odgazuj ciasto przebijając je pięścią i jeszcze chwilę je pozagniataj.
Podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj długi wałek. Delikatnie rozpłaszcz wałkiem kawałki ciasta, skręć je wokół własnej osi i uformuj okrągłe wieńce. Przełóż wieńce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15-20 minut, aż wieńce nabiorą złotego koloru.
Przygotuj lukier:
Do cukru pudru dodawaj po łyżce wody, aż do otrzymania pożądanej konsystencji. Ostudzone wieńce drożdżowe polej lukrem i ozdób kolorową posypką.