Kurczak pod pierzynką z pieczarek i sera

Są takie dania, które nie są sexy, ale są super smaczne. To danie jest sexy (bo to w końcu piersi) i jest super smaczne. A jeśli chcesz powrócić do klimatu lat '90, koniecznie zaserwuj tego kotleta na liściu sałaty. Łezka wzruszenia gwarantowana!
Zobacz wideo

Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g tartej mozzarelli
suszone oregano
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
Pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka przekrój w poprzek, tak aby otrzymać cztery plastry mięsa. Dopraw mięso z obu stron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż drobno posiekaną cebulkę. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.

Zdejmij pieczarki i na tej samej patelni podsmaż z obu stron plastry kurczaka. Przełóż kurczaka na blaszkę. Rozłóż na mięsie podsmażone pieczarki i posyp po wierzchu startą mozzarellą. Obok mięsa porozkładaj pomidorki koktajlowe. Piecz około 8-10 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA