Ciastka Palmiery - anatomia w jednym przepisie

Palmier to po francusku palma. To bardzo zastanawiające nazwać tak ciastka, które wyglądają jak oczy sowy. Bliżej nam już do Meksykanów, którzy na palmiery mówią orejas, czyli uszy. Do czego by nie byłby podobne wiemy, że smakują wybornie.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko

Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Arkusz ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp równomiernie mieszanką cukru z cynamonem.
Zacznij zawijać do środka dwa krótsze boki ciasta, tak aby powstały dwie połączone ze sobą roladki. Pokrój zwinięte ciasto w 1 centymetrowe plastry, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz ciastka palcami.
Piecz w 190 stopniach C przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA