Składniki:
500 g ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj oba rodzaje mąki, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do otrzymania jednolitej i zwartej masy.
Przełóż masę ziemniaczaną na podsypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 centymetra. Powycinaj w cieście niewielkie kółka. Przy pomocy słomki wykonaj w każdym kółku dwie dziurki imitujące oczy, a następnie łyżeczką wytnij uśmiech. Ziemniaczane buźki smaż na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru.