Drożdżówki z serem - pyszny zawijas

Chociaż dzieciństwo bywa ciężkie: stłuczone kolana, rozbita głowa, gra w zbijaka i skakanie przez kozła, bywają też miłe chwile. Najczulej wspominamy te z udziałem drożdżówki z serem.

Składniki:
1 opakowanie ciasta drożdżowego (na pizzę)
400 g twarogu półtłustego
1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
50 g drobnego cukru
1 jajko

Na lukier:
70g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wody

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść twaróg, cukier waniliowy, drobny cukier oraz jajko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Arkusz ciasta drożdżowego przełóż na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkuj. Wyłóż na ciasto masę serową i rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni. Zacznij składać ciasto wzdłuż dłuższego boku - zawiń 1/3 ciasta do góry, a następnie zawiń 1/3 ciasta z góry do dołu. Powstały pas ciasta podziel na 8 węższych pasków i każdy z nich skręć wokół własnej osi. Tak uformowane drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż drożdżówki ładnie się zrumienią. W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Mieszając dodawaj po odrobinie wody, aż do otrzymania pożądanej konsystencji. Ostudzone drożdżówki polej lukrem i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.

Więcej o: