Składniki:
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka drobnego cukru
45 ml białego octu winnego
45 ml białego wina
40 g rozpuszczonego masła
1 żółtko
Na nadzienie:
250 g ricotty
100 ml śmietanki 30%
70 g cukru pudru
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
Białko jaja
Olej do głębokiego smażenia
Rękaw cukierniczy
Korki od wina
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier oraz kakao i wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące i wlej ocet winny, białe wino oraz rozpuszczone masło. Dodaj żółtko i wyrób jednolite i elastyczne ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i przy pomocy miksera ubij na sztywno. Do miski włóż ricottę i cukier puder. Dodaj skórkę oraz sok z cytryny i wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Stopniowo dodawaj bitą śmietanę, delikatnie łącząc całość łyżką. Gotowy krem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a następnie przełóż go do rękawa cukierniczego.
Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i bardzo cienko rozwałkuj (na około 2 mm). Wytnij w cieście niewielkie kółeczka (o średnicy nieco mniejszej niż wysokość korków od wina). Kółka z ciasta nawijaj na korki od wina, smarując miejsce łączenia roztrzepanym białkiem. Smaż na głębokim tłuszczu, aż ciasto się zrumieni. Osusz rurki z nadmiaru tłuszczu i zdejmij je z korków. Ostudzone rurki wypełnij przygotowanym wcześniej kremem i od razu podawaj.