Wieniec drożdżowy z łososiem - dla romantyków i nie tylko

Podoba ci się jakaś niewiasta i chcesz dla niej upleść piękny wianuszek z polnych kwiatów? To zacny pomysł. Ale pamiętaj samą miłością człowiek nie żyje. Przyda ci się też wieniec, który można zjeść.

Składniki:
1 opakowanie ciasta drożdżowego (na pizzę)
250 g sera ricotta
200 g wędzonego łososia
3 łyżki kaparów
1 pęczek koperku
skórka z 1/2 cytryny
1 jajko
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ricottę wymieszaj z kaparami, skórką z cytryny oraz drobno posiekanym koperkiem i dopraw solą i pieprzem. Powstałą masę rozsmaruj równomiernie na prostokącie ciasta drożdżowego. Na wierzchu rozłóż kawałki wędzonego łososia i zwiń ciasto w roladę. Rozkrój roladę wzdłuż na pół. Powstałe dwa długie pasy ciasta zwiń jak warkocz. Połącz dwie końcówki warkocza, tak aby powstał wieniec. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Piecz około 25 minut w 180 stopniach.

Więcej o: