Składniki:
320 g mąki
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
1 jajko
200 g jogurtu greckiego
60 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
drobny cukier do posypania bułeczek
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj suche składniki. Dodaj jajko, jogurt oraz masło. Połącz wszystkie składniki łyżką, po czym szybko zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 2 centymetrów. Okrąg z ciasta podziel na 8 trójkątów. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp drobnym cukrem. Piecz około 15 minut w 190 stopniach C, aż bułeczki się zrumienią.