Chałwa taka jak z wakacji do ciepłych krajów

Niektórzy przywożą chałwę z wakacji, a niektórzy nie. Bo nie trzeba jechać daleko, żeby mieć prawdziwą chałwę w domu - jak zawsze służymy przepisem.

Składniki:
250 g sezamu
4 łyżki miodu
1 łyżka oleju sezamowego
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Ziarna sezamu wsyp na suchą patelnię i praż przez kilka minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Przełóż ciepły sezam do pojemnika blendera i miksuj, aż powstanie gęsta, lepka masa. Dodaj miód oraz olej sezamowy i miksuj jeszcze chwilę, aż składniki dokładnie się połączą. Przełóż masę do miski i wymieszaj z posiekanymi orzechami laskowymi i żurawiną. Przełóż chałwę do silikonowych foremek na babeczki i porządnie dociśnij. Wstaw do lodówki do stężenia.

Więcej o: