Faszerowane pieczarki portobello

Słowo portobello brzmi bardzo zagramanicznie. A to po prostu nazwa rodzaju pieczarki. Nie wiemy skąd pochodzi ten grzyb, ale pewnie z miejsca, gdzie jest dużo słońca, bo jest dużo ciemniejsza od rodzimych pieczar. Tak, czy siak smakuje obłędnie.

Składniki:
4 duże pieczarki portobello
1 por
80 g szynki suszonej
250 g ricotty
100 g żółtego sera
sól
pieprz
oregano
oliwa extra virgin
olej

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć pokrojonego pora, dodaj szczyptę soli i smaż kilka minut, aż por zmięknie. Dodaj pokrojoną suszoną szynkę i smaż jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj ricottę oraz 1/2 łyżeczki pieprzu, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Oczyszczone pieczarki połóż trzonkami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je delikatnie oliwą i posyp solą, pieprzem oraz oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 10 minut.

Wstępnie upieczone pieczarki osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i wypełnij przygotowanym wcześniej farszem. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz kolejne 10 minut w 180 stopniach.

Więcej o: