Wytrawna przekąska - róża z ricottą

Nie ma róży bez kolców, chyba że zrobisz ją sobie samodzielnie. Wcale nie namawiamy cię do kupowania czerwonej krepiny i kleju. Wystarczy kruche ciasto i ricotta.

Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta (na tartę)
1 jajko
150 g ricotty
100 g fety
6 suszonych pomidorów
garść posiekanej świeżej mięty
pieprz

Sposób przygotowania:
Ricottę oraz fetę utrzyj na gładką masę. Dodaj drobno posiekane suszone pomidory oraz świeżą miętę i dopraw pieprzem. Z arkusza kruchego ciasta wytnij koło odmierzając od miseczki. Natnij powstały placek z czterech stron zatrzymując się około 2 centymetrów od środka. Na środek nałóż czubatą łyżkę farszu i owiń farsz ciastem. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Więcej o: