Bukiet róż w tortownicy

Obawiamy się, że goździki i rajstopy (czyli symbole Dnia Kobiet z czasów PRL) nie ucieszą współczesnej kobiety. Lepiej zrób dla niej coś do jedzenia. Przez żołądek do serca. A przy okazji wpadnie kilka lajków na Insta ;)
Zobacz wideo

Składniki:
2 opakowania ciasta drożdżowego
1 słoik dżemu z dzikiej róży
1 jajko

Sposób przygotowania:
Gotowy arkusz ciasta drożdżowego przełóż na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkuj. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wytnij w cieście jak najwięcej kółek. Posmaruj kółka niewielką ilością dżemu z dzikiej róży. Każde kółko natnij w jednym miejscu i zwiń na kształt róży. Te same czynności powtórz z drugim arkuszem ciasta drożdżowego. Gotowymi mini-różyczkami wyłóż tortownicę, zaczynając od brzegu i schodząc do środka. Posmaruj całość rozkłóconym jajkiem i piecz około 20 minut w 180 stopniach C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA