Kopytka z aromatycznym sosem winno-maślanym

Nie trzeba być kowalem, żeby wiedzieć, że kopytka są spoko. Jeśli zwykle jesz je w wersji tradycyjnej, to tym razem zaszalej z dodatkami.
Zobacz wideo

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli

Na sos:
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
4 łyżki oliwy
7 suszonych pomidorów
50 g suszonej szynki
200 ml wytrawnego białego wina
50 g zimnego masła
garść posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
Przygotuj kopytka: ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj oba rodzaje mąki, jajko oraz sól i szybko zagnieć ciasto. Ciasto może delikatnie lepić się do rąk, ale nie należy dodawać więcej mąki. Porcję ciasta przełóż na oprószony mąką blat i uformuj z niego wałek o szerokości około 3 centymetrów. Lekko spłaszcz go palcami i pokrój ukośnie na kawałki. Kopytka wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony w plastry czosnek, posiekaną szalotkę oraz płatki chili i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj rozdrobnione suszone pomidory oraz suszoną szynkę i chwilę przesmaż. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj aż 1/3 płynu odparuje. Dodaj zimne masło i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z resztą sosu. Dołóż na patelnię ugotowane kopytka i podgrzewaj całość przez minutę. Posyp szczypiorkiem i serwuj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA