Odwracane z ciasto bananem i karmelem

Czy jak odwróci się kota ogonem to będzie szedł do przodu czy do tyłu? Nie wiemy. Wiemy za to, że ciasto odwracane z bananami idzie prosto do naszego brzucha i trafia bez nawigacji.

Składniki:
Składniki na spód:
3 banany
50 g masła
130 g brązowego cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych

Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania:
Przygotuj banany z karmelem: Masło i brązowy cukier umieść w rondelku i postaw na małym ogniu. Podgrzewaj, aż składniki połączą się i zdejmij z ognia. Banany pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno tortownicy. Na banany wylej przygotowany wcześniej karmel i posyp całość wiórkami kokosowymi.
Przygotuj ciasto: W dużej misce umieść jajka oraz cukier i ubij mikserem na puszystą, jasną masę. Przesiej do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wlej rozpuszczone masło i ponownie zmiksuj.
Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej bananami. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Ciasto należy wyjąć z blaszki dopóki jest ciepłe.

Więcej o: