Trzy smaki w jednym wypieku - wytrawna chałka

Zasada do trzech razy sztuka zawsze się sprawdza. Zrób ciasto na chałkę, podziel na trzy części i do każdej z nich dodaj inne składniki. Wierzymy, że przynajmniej jedna będzie ci smakować, bo nam smakują wszystkie! omnomnom!
Zobacz wideo

Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
350 ml ciepłego mleka (300 ml + 50 ml)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła

Na nadzienie:
40 g roztopionego masła
2 garści posiekanych suszonych pomidorów
2 garści posiekanych czarnych oliwek
2 garści posiekanego szczypiorku

Dodatkowo:
1 jajko

Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce umieść drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru oraz 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsyp mąkę, pozostały cukier i sól. Wlej pozostałe mleko i roztopione masło oraz dodaj zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać.
Gdy ciasto zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę i zagniataj jeszcze kilka minut, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, pozagniataj jeszcze przez chwilę i podziel na 3 części. Rozwałkuj je, tak aby otrzymać trzy, jak najdłuższe pasy ciasta. Każdy kawałek ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp innym dodatkiem - suszonymi pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem. Zwiń kawałki ciasta w rulony, połącz ich końcówki (tylko z jednej strony) i zapleć warkocz.
Tak przygotowaną chałkę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA