Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Trzy smaki w jednym wypieku - wytrawna chałka
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
350 ml ciepłego mleka (300 ml + 50 ml)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła
Na nadzienie:
40 g roztopionego masła
2 garści posiekanych suszonych pomidorów
2 garści posiekanych czarnych oliwek
2 garści posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce umieść drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru oraz 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsyp mąkę, pozostały cukier i sól. Wlej pozostałe mleko i roztopione masło oraz dodaj zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać.
Gdy ciasto zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę i zagniataj jeszcze kilka minut, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, pozagniataj jeszcze przez chwilę i podziel na 3 części. Rozwałkuj je, tak aby otrzymać trzy, jak najdłuższe pasy ciasta. Każdy kawałek ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp innym dodatkiem - suszonymi pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem. Zwiń kawałki ciasta w rulony, połącz ich końcówki (tylko z jednej strony) i zapleć warkocz.
Tak przygotowaną chałkę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
-
Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i bardzo prosty do zrobienia
-
Poznasz te rośliny? To trudniejsze niż myślisz! Już 2. pytanie jest wyzwaniem
-
Do czego służy kolorowa końcówka w plastikowym korku od szampana? Zdradzamy sprytny trik
-
Sałatka na Wigilię i Boże Narodzenie - trzy propozycje
- Kanapka z kurczakiem przyczepiona taśmą do płótna sprzedana za 120 tysięcy dolarów
- Gessler przebrana za aniołka zapowiada nowy kanał o przygotowaniach do świąt. Pomaga Kuba Wojewódzki
- Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka
- Na otwieranie opakowań poświęcamy w życiu aż 40 dni. Znaczną część Polaków denerwuje ta czynność
- Zmarł współtwórca kodu kreskowego. George Laurer zrewolucjonizował zakupy