Warkocze drobiowe - kuszący splot

Ostatnio cukierniczym hitem są torty z Elsą z Krainy Lodu i jej długim warkoczem. My też lubimy być modni i robimy warkocz... z kurczaka.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
10 plasterków boczku
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na paski. Przełóż mięso do miski i wymieszaj z olejem oraz wszystkimi przyprawami. Wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
Między dwa kawałki zamarynowanego kurczaka wkładaj po plasterku boczku oraz po dwa źdźbła szczypiorku. Zepnij wszystko z jednej strony wykałaczką, zapleć w dość ciasny warkocz i ponownie zepnij końcówkę wykałaczką.
Tak przygotowane warkocze drobiowe przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od grubości warkoczy.

Więcej o: