Dobre jak u babci - ryż z jabłkami

Gdy za dzieciaka rodzice kazali nam jeść mięso i warzywa, u babci można było zjeść dobry obiad na słodko. Rozpieszczaj się tak, jak kiedyś rozpieszczała cię babunia. Zrób sobie ryż z jabłkami. Tylko nie zapomnij w trakcie wypowiadać głośnio tych sentencji zaczynając od: "Dziecinko, tylko podmuchaj najpierw, bo dopiero wyjęte z piekarnika, oparzysz się", w trakcie jedzenia: "Może dolać ci kompociku, widać, że pić ci się chciało" i oczywiście na koniec "To co, dokładeczka?".
Zobacz wideo

Składniki:
200 g ryżu
0,7 l mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła

Na prażone jabłka:
4 jabłka
3 łyżki cukru
1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
Masło do wysmarowania formy
Bita śmietana

Sposób przygotowania:
Mleko, ryż, cukier i masło umieść w garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, często mieszając. W tym czasie ryż powinien wchłonąć większość płynu i uzyskać kleistą konsystencję. Ugotowany ryż odstaw pod przykryciem na czas przygotowywania jabłek.

Jabłka obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Na patelni rozsyp równą warstwę cukru. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się topić i nabierze złotego koloru. Dodaj pokrojone jabłka oraz sok z połowy cytryny i smaż kilka minut, aż jabłka zmiękną i dokładnie pokryją się karmelem. Do uprażonych jabłek dodaj cynamon i zdejmij patelnię z ognia.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż do naczynia połowę ryżu i rozprowadź po całym dnie. Następnie wyłóż wszystkie jabłka oraz kolejną warstwę ryżu. Zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z bitą śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA