Kurczak alfredo w cieście francuskim

Historia tego dania to dzieło szczęśliwego wypadku. Alfred miał przygotować obiad na kolację rodzinną. Kiedy kupił piersi z kurczaka i zabrał się za ich przygotowywanie, dowiedział się, że jego wuj nie lubi drobiu. Nie miał już czasu, żeby pójść po inne mięso, więc zapakował piersi do ciasta francuskiego licząc, że ten się nie zorientuje. Cała rodzina miała ubaw po pachy, kiedy okazało się, że wuj zjadł kurczaka i nawet się nie zorientował.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duża pierś z kurczaka
4-5 plasterków szynki suszonej
100 g kremowego serka
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki tartego żółtego sera
1 łyżka drobnego szczypiorku
1 jajko
olej

Sposób przygotowania:
W niewielkiej misce wymieszaj kremowy serek z parmezanem, serem żółtym oraz szczypiorkiem. Pierś kurczaka natnij poziomo tworząc kieszonkę i nałóż do niej farsz serowy. Tak przygotowaną pierś owiń dokładnie plastrami suszonej szynki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż kurczaka po kilka minut z obu stron.

Arkusz ciasta francuskiego rozetnij na pół. Pierwszą połowę posmaruj roztrzepanym jajkiem i połóż na niej pierś kurczaka. Przykryj go drugą połową ciasta. Lekko dociśnij i odkrój nadmiar ciasta po bokach. Dokładnie zlep brzegi ciasta przy pomocy widelca i ponakłuwaj całość w kilku miejscach. Posmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA