Gratin ziemniaczane - ziemniaki nadal potrafią nas zaskakiwać

Ma coś z puree, coś z chipsów i coś z pieczonych ziemniaków. Jak wszystkie cosie połączy się w jedno i schowa do foremki na muffiny, to wychodzi ekstra gratin ziemniaczane!

Składniki:
6 ziemniaków
50 g rozpuszczonego masła
20 g parmezanu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 czerwona cebula

Dodatkowo:
Masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Przełóż do miski i wsyp wszystkie przyprawy oraz starty parmezan. Wlej rozpuszczone masło i porządnie wymieszaj, tak aby plastry ziemniaków, równomiernie pokryły się przyprawami. Cebulę również pokrój w plasterki.

Formę na muffiny wysmaruj masłem. Każde wgłębienie wypełnij do połowy plastrami ziemniaków ułożonymi w stosik. Następnie połóż po plastrze cebuli oraz kolejny stosik ziemniaków. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli wierzch ziemniaków zacznie się przypalać, przykryj formę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.

Więcej o: