Sie ma! Ciasto Red Velvet dla WOŚP

Piękne, czerwone serce zostało upieczone przez Daniela, który wsparł akcję Jurka Owsiaka, licytując na aukcji udział w kręceniu HAPSa. A efekt? Sami byśmy tego lepiej nie zrobili! Dla WOŚPu możemy gotować do końca świata i jeden dzień dłużej.

Składniki:
2 jajka
350 ml oleju słonecznikowego
270ml maślanki
2-3 łyżki czerwonego barwnika w płynie (30-45 ml)
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kakao
300 g cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na krem:
350 ml śmietanki 36%
100 g cukru pudru
250 g sera mascarpone
250 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: W dużej misce umieść jajka, wlej olej i maślankę oraz barwnik i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Do mokrych składników przesiej mąkę, sól i kakao. Dodaj cukier i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do niewielkiej miseczki wlej ocet. Dodaj sodę i wymieszaj, aż powstanie piana. Szybko połącz pianę z ciastem i przełóż masę do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piecz około 40-45 minut w 180 stopniach C, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Przed wyjęciem z blaszki całkowicie ostudź ciasto.

Przygotuj krem: Porządnie schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Gdy śmietana będzie już sztywna, nie przerywając miksowania, dodaj w kilku turach cukier puder. W drugiej misce zmiksuj na gładką masę oba rodzaje sera. Miksując na małych obrotach połącz je stopniowo z bitą śmietaną. Gotowy krem wstaw do lodówki.

Z ostudzonego ciasta wytnij kształt serca, a następnie przekrój ciasto poziomo na pół, tak aby powstały dwa blaty. Ze środka odciętych, zbędnych kawałków ciasta wyjmij jak najwięcej miękkiego, czerwonego miąższu i zachowaj te okruszki do ozdoby. Przełóż ciasto przygotowanym kremem. Posmaruj nim również wierzch i boki ciasta. Na wierzchu rozsyp czerwone okruszki.

Więcej o: