Kolorowe placki warzywne na przekór szarej aurze za oknem

Jeśli obawiasz się, że niedługo będzie taki smog, że ciężko będzie ci dostrzec usmażone placki ziemniaczane (które jak wiemy, czasem wychodzą lekko szare), to zapoznaj się z naszym przepisem. Odrobina warzyw i świat od razu nabierze kolorów!

Składniki:
5 ziemniaków
1 marchewka
1 czerwona cebula
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej

Dodatkowo:
Jogurt grecki

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj. Umieść wszystkie warzywa w misce, dodaj jajko, mąkę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.

Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj po łyżce masy i formuj placki. Smaż po dwie minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem.

Więcej o: