Składniki:
4 placki tortilli
1 pierś z kurczaka
1 szalotka
1 czerwona papryka
4 łyżki kukurydzy z puszki
4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
4 suszone pomidory
160 g tartego sera mozzarella
160 g tartego żółtego sera
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka
mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki chilli
olej
Dodatkowo:
Jogurt grecki
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż około 3 minut, aż delikatnie się zrumieni. Przypraw kurczaka sosem sojowym, kminem rzymskim i chili. Następnie dodaj posiekaną szalotkę oraz paprykę i smaż jeszcze 2 minuty, aż warzywa zmiękną.
Na dużej patelni połóż placek tortilli. Posyp garścią mozzarelli oraz żółtego sera, rozłóż równomiernie dwie łyżki kukurydzy, dwie łyżki fasoli, połowę posiekanych suszonych pomidorów oraz połowę farszu z kurczakiem. Posyp po wierzchu kolejną garścią mozzarelli i żółtego sera i przykryj drugim plackiem tortilli, delikatnie go dociskając.
Podgrzewaj przez dwie minuty po czym przy pomocy szpatułki przerzuć quesadillę na drugą stronę i podgrzewaj kolejne 2 minuty. Te same czynności powtórz z pozostałymi składnikami. Gotowe placki pokrój na 6 trójkątów. Podawaj z jogurtem greckim.