Sajgonki z azjatycką precyzją

Jak gotujesz, to w kuchni robi się sajgon? To znaczy, że korzystasz z nieuporządkowanych przepisów! Z tym poniżej zrobisz piękne sajgonki.
Zobacz wideo

Składniki:
20 arkuszy papieru ryżowego
100 g makaronu ryżowego (cienkie nitki)
15 g grzybów mun (krojonych)
1 pęczek dymki
2 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 marchewka
250 g boczniaków
2 garści kapusty pekińskiej
5 łyżek sosu sojowego

Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Słodki sos chili

Sposób przygotowania:
Makaron ryżowy i grzyby mun przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź, przestudź i pokrój na mniejsze, około 4 centymetrowe kawałki. Przygotuj resztę składników. Dymkę i czosnek pokrój w plasterki, imbir drobno posiekaj, marchewkę pokrój w słupki, boczniaki w paski, a kapustę pekińską porwij na mniejsze kawałki.

Na głębokiej patelni mocno rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, imbir i dymkę podsmaż przez minutę. Dodaj marchewkę i smaż 2 minuty. Dodaj boczniaki i smaż, aż lekko się zrumienią. Dodaj kapustę pekińską i smaż około 2 minut, aż zwiędnie. Na koniec dodaj namoczone grzyby mun i makaron ryżowy, dopraw całość sosem sojowym i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się nim pokryją. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.

Płaty papieru ryżowego maczaj w wodzie i rozkładaj na desce (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na każdy arkusz nałóż po łyżce farszu, złóż do środka boki i zwiń jak roladę.

Tak przygotowane sajgonki odłóż na co najmniej 10 minut aby papier ryżowy wysechł. W szerokim garnku rozgrzej olej. Sajgonki smaż na głębokim oleju około 3 minuty, obracając je kilkakrotnie w trakcie smażenia. Podawaj ze słodkim sosem chili.

Więcej o:
Copyright © Agora SA