Rozkoszne jabłka pod kruszonką

Lubisz wygrzewać się pod pierzynką, nawet jak nie zamierzasz kłaść się spać? Zrozum też jabłka, że lubią siedzieć sobie pod kruszonką. A wiesz jaką radość przynosi jedzenie jabłek pod kruszonką siedząc pod pierzynką? My nie wiemy, ale pewnie warto sprawdzić.

Składniki:
3 jabłka
100 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
50 g zimnego masła
garść płatków migdałowych
cytryna
cynamon
cukier

Dodatkowo
Bita śmietana lub lody

Sposób przygotowania:
W misce umieść mąkę, drobny cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę i energicznie ucieraj składniki w dłoniach, aż powstaną grudki ciasta. Jabłka obierz ze skórki, przekrój na połowy, a następnie pokrój na plasterki. Przełóż jabłka do żaroodpornej formy (lub kilku mniejszych), skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i delikatnie oprósz cynamonem. Na jabłkach rozłóż warstwę kruszonki i posyp całość płatkami migdałów. Zapiekaj około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub gałką lodów.

Więcej o: