Drożdżówki z budyniem

Instrukcję jedzenia takich drożdżówek już znasz. Najpierw obgryza się dookoła ciasto, a potem wyjada środek z budyniem. Teraz poznaj przepis.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
1 szklanka ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
2 jajka
500 g mąki pszennej
szczypta soli

Składniki na budyń:
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
500 ml mleka

Dodatkowo:
1 jajko

Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść pokruszone drożdże i cukier. Zalej je ciepłym mlekiem, porządnie wymieszaj i odczekaj kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj jajka oraz roztopione masło i delikatnie ubij trzepaczką. Na koniec wsyp mąkę i szczyptę soli i wymieszaj do połączenia składników. Przełóż ciasto na posypany mąką blat i zagniataj, aż otrzymasz jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż zagniecione ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj budyń. W rondelku umieść żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko ciągle mieszając. Postaw rondelek na kuchence. Podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając aż masa nabierze konsystencji budyniu. Zaczekaj, aż budyń zagotuje się i zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe szybko zagnieć i podziel na 16 części. Z każdej części uformuj okrągły placuszek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W wyrośniętych bułeczkach zrób zagłębienia przy pomocy dna szklanki i wypełnij je przygotowanym wcześniej budyniem. Boki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni C, aż boki drożdżówek zrumienią się.

Więcej o:
Copyright © Agora SA