Japońskie krokiety ziemniaczane korokke

Pamiętacie, jak kiedyś były w TV japońskie bajki z włoskim dubbingiem? Przypomniało nam się o nich przy okazji tego przepisu. Niby japoński ale jednak taki trochę polski.
Zobacz wideo

Składniki:
8 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
2 łyżeczki soli
1 szklanka szynki, pokrojonej w kawałki
3/4 szklanki startego sera (może być mozzarella)
cebulka zielona (szczypior)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mleka
1 szklanka mąki
4 jajka
2 szklanki bułki tartej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Zagotuj w garnku wodę, dodaj ziemniaki, łyżeczkę soli i zamieszaj. Przykryj i gotuj przez 10-15 min, do momentu aż staną się miękkie. Osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym następnie przerzuć do miski. Ugnieć na gładką masę. Dodaj szynkę, ser, cebulę, sól, pieprz i mleko. Wymieszaj całość. Uformuj z ziemniaków okrągłe placki. Przygotuj 3 miseczki z roztrzepanymi jajkami, mąką i bułką tartą. Obtocz placki najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Rozgrzej olej do 180 stopni C. Smaż krokiety na głębokim oleju do momentu aż staną się złoto brązowe, następnie wyciągnij i osusz na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionym sosem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA