Składniki:
1 szklanka kaszki kukurydzianej
3 szklanki wody
50 g tartego parmezanu
30 g masła
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Cały czas mieszając, powoli wsyp kaszkę kukurydzianą do gotującej się wody. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj kilka minut, stale mieszając aż kaszka zacznie odchodzić od garnka. Zdejmij z ognia, dodaj masło oraz parmezan i dopraw pieprzem. Przełóż masę kukurydzianą na talerz i przy pomocy szpatułki rozprowadź równomiernie i wyrównaj powierzchnię. Odstaw do ostygnięcia. Gdy kaszka wystygnie i stężeje, pokrój ją w trójkąty. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż trójkąty z kaszki kukurydzianej z obu stron, aż delikatnie się zrumienią. Podawaj z ulubionymi sosami.