Bajaderki

Bajaderki mogą nas wiele nauczyć. Pokazują, że można zabrać się za kilka rzeczy na raz i wychodzi coś ekstra (zupełnie odwrotnie niż naszym w życiu). Wystarczą ciastka i ciasteczka, które już ci się znudziły, trochę składników do spojenia masy i gotowe!
Zobacz wideo

Składniki:
450 g pokruszonych ciast i ciastek
60 g masła
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki kremu czekoladowego
4 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu
1 kieliszek rumu
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
kolorowa posypka

Sposób przygotowania:
W rondelku umieść masło, mleko, cukier oraz kakao i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i ostudź. Do dużej miski drobno pokrusz ciasta i ciasteczka. Dodaj powidła, krem czekoladowy, żurawinę, orzechy i rum. Wlej ostudzoną masę kakaową i wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw masę do lodówki na 15 minut. Po tym czasie uformuj z masy kulki i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuść gorzką czekoladę i polej nią bajaderki. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi i/lub kolorową posypką. Wstaw do lodówki do stężenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA