Szampańska galaretka

Ten przepis wyjątkowo do nas pasuje. Po pierwsze, to gararetka, a my lubimy gararetki. Po drugie, jest z wina musującego, a wino musujące lubimy tym bardziej. Po trzecie, czujemy z tym deserem pewną więź, bo trzęsie się tak samo, jak nasze brzuchy po Świętach.

Składniki:
750 ml słodkiego wina musującego
25 g żelatyny
100 ml wody
1/2 szklanki borówek amerykańskich

Dodatkowo:
Folia spożywcza

Sposób przygotowania:
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 min do napęcznienia. Ustaw miskę z żelatyną na garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W dużej misce delikatnie wymieszaj rozpuszczoną żelatynę z winem musującym i przelej całość do formy wyłożonej folią spożywczą. Dodaj borówki amerykańskie i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Kiedy galaretka stężeje pokrój ją w kostkę. Podawaj w kieliszkach.

Więcej o: