Banoffe pie - ciasto z bananem i toffi

To ciasto jest tak proste, jak psikus polegający na podłożeniu komuś skórki od banana. Nie potrzebujesz więcej wyjaśnień, tylko biegnij do sklepu po składniki i upichć w domu to warstwowe, słodkie cudo.

Składniki:
230 g ciasteczek owsianych
80 g rozpuszczonego masła
1 puszka masy krówkowej
2 banany
1 1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokrusz wałkiem lub zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło i porządnie wymieszaj. Przełóż całość do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie na dnie i po bokach. Wstaw do lodówki na 10 minut. W tym czasie ubij śmietankę z dodatkiem cukru pudru i pokrój banany w plastry. Na spód z ciastek wyłóż masę krówkową. Możesz ją wcześniej delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w garnku aby była bardziej płynna i lepiej się rozprowadzała. Na masie krówkowej ułóż plastry bananów. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę i delikatnie oprósz całość kakao. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby ciasto stężało.

Więcej o: