Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Jak ktoś w naszej redakcji rzucił pomysł na danie z wątróbkami, od razu stwierdziliśmy, że chyba nie chodził do przedszkola i nie zna życia. Ale kuchnia potrafi nas zaskakiwać i tak jest właśnie z tym przepisem. Nie musisz zatykać nosa, żeby go spróbować. Wystarczy wyzbyć się uprzedzeń i rozkoszować pysznym pasztetem. A dla fanów roślinnych wersji mamy pasztet z czerwonej fasoli.

Składniki:
Składniki na pasztet z wątróbki:
400 g wątróbek drobiowych
175 g masła (150 g + 25 g)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 gruszka
70 ml whisky
sól
pieprz

Składniki na pasztet wegetariański:
2 puszki czerwonej fasoli
1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżka oleju kokosowego
1 gałązka tymianku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Dodatkowo:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju kokosowego
świeży tymianek
pieczywo

Sposób przygotowania pasztetu z wątróbek:
Na dużej patelni rozgrzej 25 g masła. Dodaj czosnek pokrojony w plastry, drobno posiekaną cebulę oraz tymianek. Smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj gruszkę startą na tarce o grubych oczkach i chwilę przesmaż. Podsmażone składniki zsuń na jedną połowę patelni i w wolne miejsce włóż wątróbkę. Smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wymieszaj wątróbkę z resztą składników, wlej whisky i smaż aż cały płyn odparuje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przełóż wątróbkę do miski, dodaj pozostałe 150 g masła i zmiksuj całość na gładką masę. Rozdziel masę do misek lub kokilek, nie dopełniając jednak do samego końca. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem polej pasztet z wątróbki rozpuszczonym masłem. Udekoruj gałązkami tymianku i wstaw na 5 min do lodówki. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Sposób przygotowania pasztetu wegetariańskiego:
Ząbki czosnku natrzyj oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach C przez 20 minut. Upieczony czosnek oraz pozostałe składniki pasztetu wegetariańskiego włóż do miski i przy pomocy blendera zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta dodaj trochę oliwy z oliwek. Przełóż masę do miseczek lub kokilek i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem polej pasztet wegetariański rozpuszczonym olejem kokosowym. Udekoruj gałązkami tymianku i wstaw na 5 min do lodówki. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Więcej o: