Empanady, czyli meksykańskie pierożki

Czy też jako dzieciak nabijałeś ziarna kukurydzy na zęby, udając, że tak ci pożółkły naturalne? Jeżeli już dorosłeś, a nadal miewasz takie pomysły, dla bezpieczeństwa zamknij kukurydzę w pierogach. I to nie byle jakich, bo meksykańskich.

Składniki:
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
190 ml ciepłej wody

Na farsz:
2 puszki kukurydzy
2 cebule
1 czubata łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki płatków chili
2 łyżki oleju
80 g tartego żółtego sera

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
szeroka szklanka

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąki i sól. Dodaj ciepłą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką lub owiń folią i odstaw do lodówki na 15 minut.
Przygotuj farsz. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Na koniec dodaj kukurydzę i smaż jeszcze chwilę, aby się podgrzała. Przełóż całość do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub delikatnie zmiksuj, tak aby część ziaren kukurydzy pozostała nienaruszona. Dodaj żółty ser i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Przy pomocy szerokiej szklanki wytnij kółka. Na każde kółko nałóż po łyżce farszu i zlep brzegi. Pierożki smaż na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z dipami.

Więcej o: