Lekka przekąska - róże z boczku

Poziome paski pogrubiają. Dlatego żeby oszukać system, zamiast jeść boczek w plastrach np. na kanapkach, zwijamy go z ziemniakami. Wtedy nie tuczy (podobno), a my się czujemy lekko, niczym płatki róż.

Składniki:
12 plastrów wędzonego boczku
3 ziemniaki
pieprz
olej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plasterki np. przy pomocy mandoliny do warzyw. Na plastrze boczku rozłóż plasterki ziemniaków, tak aby wystawały poza boczek. Nałóż kolejny plaster boczku a na wierzchu ponownie rozłóż ziemniaki. Zwiń całość w rulon przypominający różę. Wykonaj jeszcze 5 takich róż i przełóż wszystkie do foremki na muffiny posmarowanej olejem. Wierzchy róż również posmaruj olejem i delikatnie posyp pieprzem. Piecz w 180 stopniach C przez 25-30 minut.

Więcej o: