Piętrowe choinki i bałwanki

Żeby mieć gwarancję okazałych prezentów trzeba: kupić wysoką choinkę lub postawić drzewko na podwyższeniu. Jeśli nie jesteś przekonany, czy Twoja rodzina zrozumie aluzję, że liczysz na coś naprawdę dużego, zrób chociaż piętrowe ciastka. Te z pewnością przyniosą Ci wiele radości.
Zobacz wideo

Składniki:
175 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Na lukier:
1 białko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
Foremki w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach
3 szklanki i kieliszki w różnych rozmiarach
rękaw cukierniczy lub worek strunowy
skórka z pomarańczy
kolorowe posypki i drażetki

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciastka: Masło i cukier utrzyj w dużej misce na puszystą masę. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj. Przesiej do miski suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Przy pomocy foremek i szklanek wycinaj gwiazdki i kółka w różnych rozmiarach. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach C przez 10 minut. Przed dekorowaniem ostudź całkowicie.

Przygotuj lukier: W niewielkiej misce utrzyj białko, sok z cytryny oraz szklankę cukru pudru. Resztę cukru pudru dodawaj partiami, do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Przełóż gotowy lukier do rękawa cukierniczego lub worka strunowego i odetnij rożek.

Udekoruj gwiazdki lukrem i układaj je jedna na drugiej, od największej do najmniejszej, tak aby powstała choinka. Ozdabiaj według uznania.

Tę samą czynność powtórz z kółkami.Poukładaj na sobie trzy okrągłe, oblane lukrem ciastka. Na najmniejszym ułóż nos bałwana z odpowiednio przyciętej skórki pomarańczowej. Z kolorowych drażetek ułóż oczy i guziczki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA