Mini tarty z masą migdałową Jamiego Olivera

Jamie Oliver słynie z tego, że potrafi zrobić kilkudaniowy obiad w zaledwie pół godziny. My słyniemy z tego, że robimy ekspresowe filmiki kulinarne. Teraz mamy zaledwie minutę, żeby przedstawić Wam jeden z jego przepisów. No to do dzieła!
Zobacz wideo

Składniki:
6 małych, głębokich spodów babeczek z kruchego ciasta*
1 jajko
100 g mielonych migdałów
100 g masła
90 g brązowego cukru
1 pomarańcza
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 słoika dżemu malinowego dobrej jakości
250 g crème fraiche lub śmietany

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż spody do babeczek na blasze do pieczenia. Przygotuj masę migdałową, wbijając jajko do misy i dodając 100g migdałów, 100g masła oraz 90g brązowego cukru. Zetrzyj do tej samej miski skórkę z połowy pomarańczy i dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wymieszaj całość łyżką. Nałóż na spody po 1 łyżeczce masy migdałowej, a na nią po łyżeczce dżemu. Następnie jeszcze raz nałóż po czubatej łyżeczce masy migdałowej tak, żeby dżem spod niej prześwitywał. Wstaw blachę do piekarnika na środkową półkę i ustaw minutnik dokładnie na 18 minut. Gdy mini tarty upieką się na złoto, wyjmij je i wyłącz piekarnik. Podawaj gorące z łyżką kwaśnej śmietany.

*Jeśli nie znajdziesz głębokich babeczek, możesz użyć płytszych - w takim wypadku zmniejsz ilość farszu i skróć czas pieczenia o połowę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA