Kurczę pieczone! W cieście

Zawsze bawiło nas, jak dorośli, żeby nie używać przy nas brzydkich słów, mówili "kurczę pieczone!". Teraz już wiemy, że kurczę pieczone w cieście jest nieprzyzwoite tzn. nieprzyzwoicie dobre w smaku.
Zobacz wideo

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki mrożonego groszku z marchewką
200 ml bulionu
100 ml mleka
pęczek natki
sól
pieprz

Oraz:
2 opakowania ciasta kruchego (na tartę)

Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, dopraw solą i pieprzem i smaż aż mięso się zrumieni. Dołóż dwie łyżki masła i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj groszek z marchewką. Kiedy warzywa całkowicie się rozmrożą, wsyp 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj, tak aby pokryła wszystkie składniki znajdujące się na patelni. Wlej bulion, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj mleko i ponownie zagotuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz natką pietruszki i zdejmij z ognia.

Dwie formy żaroodporne o średnicy ok. 10 cm (lub jedną większą) wyłóż gotowym kruchym ciastem, tak aby delikatnie wystawało poza brzeg. Do środka nałóż potrawkę z kurczaka. Całość przykryj drugim kawałkiem ciasta i porządnie zlep brzegi i zawiń je do środka. Posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem i zrób kilka delikatnych nacięć w cieście. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut. Jeśli w trakcie pieczenia zauważysz, że wierzch się już mocno zrumienił, przykryj go kawałkiem folii aluminiowej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA