Niepozorna bagietka na wypasie

Przepis na tę bagietkę wymyślił pewien francuski, łakomy chytrusek. Mama dała mu pieniądze na bagietkę, a on kupił jeszcze sery i boczek. Żeby nikt go nie nakrył na występku, wydrążył połowę pieczywa, a resztę składników wepchnął do środka. Kiedy mama wyszła z domu całość zapiekł. Smak był tak anielski, że chłopiec zapisał recepturę i wysłał ją gołębiem pocztowym prosto do Hapsa. My również nie będziemy trzymać tego przepisu tylko dla siebie. Poznajcie smak wypasionej bagietki u siebie w domu.
Zobacz wideo

Składniki:
3 półbagietki
50 g boczku
250 g kremowego serka
1/2 szklanki tartej mozzarelli
1/2 szklanki tartego cheddara
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
pieprz
sól
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Boczek drobno pokrój i usmaż. Umieść kremowy serek, cheddar, mozzarellę, szczypiorek i usmażony boczek w misce i porządnie wymieszaj. Dopraw pieprzem. W osobnej, małej miseczce umieść masło. Dodaj starty ząbek czosnku oraz szczyptę soli i podgrzej w mikrofalówce przez minutę. Odetnij oba końce bagietek i przy pomocy noża usuń środek bułek. Nadziej bagietki przygotowaną wcześniej masą i pokrój na około centymetrowe plastry. Tak przygotowane bagietki przełóż na folię aluminiową i posmaruj masłem czosnkowym. Szczelnie zawiń i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA