Składniki:
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
9 g suszonych drożdży
90 g masła
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki dyniowego puree (upieczonej i zmiksowanej dyni)
600 g mąki
olej
Dodatkowo:
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki białego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn: w małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę i cukier. Dodaj suszone drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie w dużej misce wymieszaj masło, mleko, jajko, oba rodzaje cukru, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i puree z dyni. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz część mąki i porządnie wymieszaj. Potem dodaj resztę mąki, wymieszaj i przełóż ciasto na oprószony mąką blat. Zagniataj ciasto aż stanie się jednolite i elastyczne - około 7-8 minut. Umieść ciasto w posmarowanej olejem misce, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części. Każdą część uformuj w kulkę i rozwałkuj na owalny kształt. Na środku rozwałkowanych owalnych placków wykonaj kilka podłużnych nacięć. Chwyć ciasto za dwa końce i skręcaj je w przeciwnych kierunkach, a potem połącz ze sobą tak aby powstał okrąg. Tak uformowane drożdżówki przełóż na blaszkę do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W małej miseczce wymieszaj dwa rodzaje cukru, mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z przyprawami. Piecz 15 minut w 180 stopniach C.