Składniki:
1 pierś kurczaka
4 plastry szynki suszonej
50 ml białego wina
100 ml śmietanki 30%
50 g czerwonego pesto
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
10 pomidorków koktajlowych
pęczek bazylii
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Na każdym kawałku połóż listek bazylii i zawiń kurczaka w suszoną szynkę.
Na patelni rozgrzej masło i olej. Smaż kurczaka po 3 minuty z każdej strony. Następnie dodaj wino i duś aż połowa płynu odparuje. Wlej śmietankę wymieszaną z pesto, dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki lub ćwiartki oraz posiekaną bazylię. Duś jeszcze kilka minut na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Podawaj z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem.