Czekolada w cieście francuskim - miłe rozczarowanie!

Nie znosimy sytuacji, kiedy kupujemy rogalika z czekoladą i okazuje się, że nadzienia trzeba szukać z lupą. W tym przepisie nawet ci z dużą wadą wzroku dojrzą pokłady czekolady. Zamiast zabierać się nieśmiało do faszerowania, całą tabliczkę zamknęliśmy w cieście i nie ma zmyłki!

Składniki:
tabliczka czekolady
garść posiekanych orzechów
garść posiekanych rodzynek
ciasto francuskie
białko jajka

Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto francuskie, przytnij je do wymiarów kwadratu. Na środku połóż całą tabliczkę czekolady. Ponacinaj ciasto francuskie w równoległe paski. Następnie posyp czekoladę orzechami i rodzynkami. Zawiń paski ciasta francuskiego, zakrywając czekoladę, rodzynki i orzechy. Gdy całe ciasto zostanie zawinięte, posmaruj je rozkłóconym białkiem jajka. Piecz 10-15 min w 180 stopniach C lub do momentu, gdy ciasto będzie złotobrązowe.

Więcej o: