Nachos domowej roboty, głód matką inwencji kulinarnej

Dawno, dawno temu w małym meksykańskim miasteczku pewien Amigo-chef nie miał czym nakarmić strudzonego żołnierza. Dał mu resztki pokrojonej tortilli posypane serem, a ten rozpłynął z rozkoszy. Od tego czasu nachosy są uważane za legendarnie pyszną i nieprzyzwoicie prostą do zrobienia przekąskę (wbrew pozorom ich konsumpcja i przygotowanie są bezpieczne, tylko uważajcie, żeby nie poparzyć sobie palców).

Składniki:
tortilla
oliwa
słodka papryka
ew. ostra papryka
garść parmezanu

Sposób przygotowania:
Na blacie wyłóż tortillę, przy pomocy pędzla posmaruj ją oliwą i posyp papryką. Następnie pokrój na trójkąty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp hojnie parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 5-10 minut. Uważaj, żeby nachosy nie przypaliły się. Najlepiej smakują z guacamole albo salsą ze świeżych pomidorów, kolendry i czerwonej cebuli.

Więcej o: