Bułeczki z pieczarkową wkładką

Zapiekanki z pieczarkami to klasyk dzieciństwa. Przedstawiamy więc idealną przekąskę na imprezę - bo każdemu będzie smakowało. My trochę zmodyfikowaliśmy ten komfortowy przepis (na bardziej wytworny). Zamknęliśmy pieczarki w środku bułki. Można? Można!

Składniki:
300 g pieczarek
1/2 szklanki suszonych pomidorów
mały pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 op. ciasta drożdżowego
1 szklanka tartego sera mozzarella
1 jajko
1 łyżka wody
czarny sezam

Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzej masło i olej. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż do czasu aż odparuje z nich cała woda. Następnie dodaj rozdrobnione suszone pomidory oraz szczypiorek i smaż jeszcze przez minutę. Ciasto drożdżowe podziel na 8 części. Na każdą z nich nałóż tarty ser i łyżkę farszu. Zlep boki ciasta i uformuj okrągłe bułki. Każdą bułkę posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posyp sezamem. Piecz około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Więcej o: